BLOG

2. BLOG - Milyen TV-t vegyek?

TvDiszkont.hu
2020.09.10 11:06

Tulajdonságok

Milyen TV-t vegyek, ha csak a sima műsorokat nézem? Milyen TV-t vegyek, ha a sportközvetítéseket a legjobb minőségben szeretném nézni? Milyen TV-t vegyek a PlayStation, vagy Xbox konzolomhoz? Milyen TV-t vegyek, ha mozifilmeket szeretnék nézni rajta?

Ez a cikk azoknak íródott, akik egy kicsit szeretnének képbe kerülni, hogy milyen részletekre érdemes odafigyelni ahhoz, hogy ki tudják választani az igényeinek legmegfelelőbbet.

Milyen TV tulajdonságok, jellemzők fontosak?

Ma már az összes eltérő igényre és pénztárcára talál az ember megfelelő TV-t. Alapvetően a következő tulajdonságok alapján lehet elindulni, hogy megtaláljuk az Igazit.

 

Felbontás:                   8K, 4K, 1080P – általánosságban a 4K televíziók már minden igényt ki tudnak elégíteni úgy, hogy közben nem is kell nagyon mélyre nyúlni a pénztárcánkban köszönhetően konkurencia versengésének.

HDR szabvány:           Elég komoly választék van már. Érdemes a HDR10+ készülékeket keresni.

 

Panel:                          LED, OLED, QLED – A belépőszintet a LED jelenti, amivel már nagyon szép képet kapunk. A QLED pedig bár a legfrissebb technológia mégsem sikerült teljes egészben átvenni a népszerűségi vezetést az OLED-től.

 

TV Gamer-eknek, avagy milyen TV-t vegyek Playstation és Xbox konzolhoz?

 

Néhány fontos jellemző, amire figyelj oda, ha konzol játékra keresel TV-t:

 

Kényelmes kapcsolódás

Fontos, hogy a TV gyorsan felismerje a PlayStation, vagy Xbox konzolod és a lehetőség szerint könnyen tudj átváltani arra portra, ha játszani támad kedved.

 

Optimalizált kép és hang

Érdemes olyan technológiával rendelkező TV-t nézned, amiben a sötét részek kiemelés meg van oldva. A Samsung TV-kben megtalálható Dynamic Black Equalizer például jó alternatíva lehet. Ezen kívül pedig fontos még, hogy a TV HDR képes legyen, hogy a lehető legvalósághűbb képet kapjuk játék közben.

 

Alacsony bemeneti késleltetés

Mivel a legtöbb játéknál (sport, fps, ügyességi, akció) fontos a reakcióidő, ezért a legjobb, ha sima képernyőmegmunkálás mellett alacsony bemeneti késést nyújtó TV-t választunk.

 

Játék mód

A kimondottan játékra kialakított TV-ken találsz egy olyan beállítási módot, amire átkapcsolva azonnal a PlayStation, vagy Xbox konzolodhoz legjobban optimalizált képet kapod és nem kell a manuális beállításokkal bajlódnod.

 

Nagy képernyő

Azt hiszem ezt nem kell kifejteni komolyabban. Természetesen minél nagyobb a TV annál nagyobb az élvezet.

 

Ambilight

És ha szintet szeretnél lépni TV játékok világában, akkor érdemes megnézned, hogyan néz ki a kedvenced Ambilight megvilágításban. Ahogyan a falra vetített fények vizuálisan megnagyobbítják a képernyődet olyan, mintha a leugrana az akció a képernyőről.

 

 

Milyen TV-t vegyek sportközvetítésekhez?

 

Általánosságban azt lehet mondani, hogy bármilyen 4K TV tökéletes élményt nyújt majd.

 

Mivel a sportközvetítéseket általában Full HD-ban közvetítik ezért nincs szükség kimondottan szuper felbontású TV-re.

 

Persze a méret itt is fontos, és itt is ugyanaz elmondható, mint a Gamer TV-k esetében, hogy az Ambilight technológiával egy újabb szintre lehet emelni az élményt.

 

Összességében 3 tulajdonság fontos: 4K - Méret – Ambilight

 

 

Milyen TV-t vegyek mozifilmekhez?

 

Mivel a legújabb mozifilmek mindig a legújabb és aktuálisan legtökéletesebb képminőséggel jelennek meg, ezért általánosságban azt lehet mondani, hogy mindig a legújabb technológiákkal és legnagyobb képernyővel rendelkező TV-k a legjobbak rá, de alapvetően egy 4K UHD TV-n már nagyon szép képet kapunk és még csak a pénztárcánkba sem kell olyan mélyen belenyúlni, ha nem egy hatalmas darabot választunk.